Orange Babies door Hans Withoos

My name is Blessing…..

 

Dat is hoe het 13-jarige meisje haarzelf introduceerde bij fotograaf Withoos. Blessing kent de betekenis van haar voornaam maar sinds ze door de stichting onder hun hoede is genomen, voelde ze zich niet eerder zo gezegend, als toen ze mee mocht doen met Withoos’ project voor Orange Babies. 

 

Samen met negen andere weesmeisjes en twee verzorgers, woont ze in het Seko House in Zambia. In dit huis krijgt Blessing wat ieder kind verdient: liefde, voeding, onderwijs en zorg in een veilige omgeving. Daarnaast leert ze hier te accepteren dat ze seropositief is. Komende vanuit een bestaan zonder hoop, heeft dit meisje nu weer een toekomst.

 

Blessing is een van de vele kinderen en jonge mensen uit Zambia, die door Hans Withoos voor Orange Babies werden gefotografeerd.  Withoos geniet internationale bekendheid met zijn autonome werk. Toen hij werd gevraagd om belangenloos een bijdrage te leveren aan het werk van Orange Babies, twijfelde hij geen moment. Het project maakte diepe indruk op hem. “Ik heb over de hele wereld gereisd maar was geschokt door de armoede en de vreselijke omstandigheden waarin zo veel Zambianen moeten leven. Het is heel bijzonder om te zien dat temidden van al deze ellende Orange Babies met succes projecten opzet voor de meest kwetsbare groepen: de vrouwen en kinderen wiens leven getroffen is  door HIV/Aids.“

 

De schitterende foto’s van Withoos zijn een ode aan de kinderen die worden opgevangen en begeleid door Orange Babies. Hij is er in geslaagd om zowel hun puurheid en als hun eigen schoonheid te vangen. Op het eerste gezicht lijken het gewoon vrolijke beelden. Een geromantiseerd beeld van Afrika. De geportreteerden zijn gekleed in de designer kleding van de Braziliaanse ontwerper Fernando Silva. Ze voelden zich er prachtig in en vonden het een geweldige ervaring om mee te werken aan de fotoshoots. Maar wie beter kijkt, ziet de hartverscheurende verhalen die deze kinderen met zich meedragen. 

 

Mishandeling, seksueel misbruik, kinderarbeid, armoede en ziekte; vrijwel niets is deze jongens en meisjes bespaard gebleven. De dood is hier bijna normaler dan het leven. 

 

En hoewel de focus  van de beelden ligt op de ongelofelijke veerkracht van de kinderen en hun vermogen het beste van hun leven te maken, zijn emoties en hun dringende behoefte aan hulp op indringende wijze in de foto’s terug te zien.

 

Vanzelfsprekend gaat een deel van de opbrengst van deze expositie naar de Stichting Orange Babies.