top of page

De hijab in Iran

Tijdens de expositie Unbounded Portraits, die nog loopt tot 23 maart a.s. kunt u ook het werk bewonderen van Almeerse fotograaf Mona Alikhah. Het is haar eerste Nederlandse galerie expositie.

Ze maakte de serie in haar thuisland Iran. Het land waar vrouwen al sinds eind zeventiger jaren niet zonder hoofddoek de straat op mogen. Een wet die maar blijft voortduren, terwijl de moraal langzaam verandert en het moderne leven ook Iran niet voorbijgaat. Een groeiend aantal vrouwen in Iran maakt zich sterk voor meer vrouwenrechten en verzet zich ook tegen de hijab. 

- lees verder onder de foto -

Werk uit de serie Be Empty of Worrying

Alikhah leerde als kind dat de hijab er was voor haar bescherming en inmiddels is het dragen ervan - als ze in Iran is - een gewoonte geworden. Toch voelde ze zich lang niet altijd beschermd met de hijab. "Ook met hoofddoek kun je het gevoel hebben dat mannen je met hun ogen uitkleden." Aldus de fotograaf. En in een tijd waarin vrouwen steeds vrijer gekleed gaan, kun je je afvragen welke zin een hijab nog heeft. Veel vrouwen willen dan ook zelf kunnen bepalen of ze al dan niet hun hoofddoek dragen. 

In de serie toont ze de onzinnigheid van de wet, die stelt dat je nu eenmaal een hijab moet dragen, in welke vorm dan ook. De jonge vrouw uit de beelden deelt de mening van de fotograaf en voelt zich, ondanks dat het dragen van de hijab ook voor haar een gewoonte is, regelmatig beperkt in haar vrijheid, of zelfs bezoedeld door het controversiële kledingstuk. 

Meer weten over Mona? Click hier of kom langs in de galerie.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page