top of page

Mona Alikhah

Het verhaal van de pauw, vol leven en tegelijkertijd met een gebroken hart, loopt als een rode draad door het leven van Mona Alikhah (Bushehr, Iran, 1973). Al op vroege leeftijd werd zij aangetrokken door de poëzie uit de vaak rijk van metaforen doorspekte Iranese literatuur. Haar favoriete lied ging over een ijdele pauw. Iedereen keek vol bewondering naar hem als ‘ie zijn indrukwekkende vleugels spreidde. Tot hij zijn voeten eens bekeek, die helemaal niet mooi waren. De kern van het verhaal is dat iedereen wel op een of andere manier in zijn leven gevangen zit. Je kan als een pauw vol in het leven staan en tegelijkertijd een gebroken hart hebben. 

 

Voor Alikhah is de wereld een samenraapsel van contrasten. Deze visie bepaalt haar gedachten over het leven en beïnvloedt haar manier van fotograferen. Door de mens te fotograferen legt ze eindeloos verborgen gevoelens, verlangens en ervaringen bloot. Deze gevoelens en reacties vormen de basis van haar inspiratie. Ze plaatst zichzelf in het verhaal van de ander, en kijkt vanuit dat perspectief. 

 

In 2000 emigreerde Alikhah naar Nederland om meer over de westerse cultuur te weten te komen. Sinds 2002 woont en werkt zij in Almere. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd in diverse regionale bladen. Ze is de huisfotograaf van Almere Lifestyle. Dit is haar eerste Nederlandse galerie expositie. 

bottom of page