top of page

Mariska Karto

Mariska Karto (Paramaribo, 1971) is een zeer getalenteerd fotografisch kunstenaar. Ze is woonachtig in Nederland; haar roots liggen daarnaast óók in Suriname en Indonesië.

 

De rijke geschiedenis van de klassieke kunst is haar inspiratiebron. Zonder de geschiedenis is er wat haar betreft geen heden, zonder het heden geen toekomst; geen dromen, geen herinneringen en niets om werkelijk voor te gaan. Ze creëert mystieke, soms donkere, dromerige creaties, en gebruikt daarbij ook invloeden die het leven op haarzelf heeft.

 

Karto’s hypercollages en fresco’s vertellen de verhalen van onze tocht door het leven, welke verhalen ze in haar werk samenbrengt tot één grote levensreis. Niet het verhaal van één persoon maar het verhaal van onze wereld. Zowel onze oude wereld als onze nieuwe wereld smelten samen in haar bijzondere werk. De creatie van haar hypercollages kost haar een ongelofelijke hoeveelheid tijd. Met één werk is Karto al snel zes tot twaalf maanden bezig. Ze werkt daarbij niet met een team maar doet alles zelf. Maar door haar vasthoudendheid en haar liefde voor onze wereld, voor de klassieke fresco, voor fotografie en met behulp van photoshop slaagt ze er in de glorie van de oude fresco te doen herleven.

 

Karto heeft talloze internationale fotografieprijzen gewonnen en vele eervolle vermeldingen. Ze exposeert over de gehele wereld op kunstbeurzen en in galeries. Haar werk wordt met regelmaat gepubliceerd. Tot haar wereldwijde clientèle behoren luxe hotelketens, gerenommeerde parfumerie-huizen en eigenaren van kastelen en landhuizen.

bottom of page