top of page

Barend Houtsmuller

Barend Houtsmuller (Amsterdam, 1953) behoeft nauwelijks introductie. Zijn werk wordt geroemd en aangekocht in binnen- en buitenland. Hij studeerde onder meer in Venetië bij grootmeesters als Ansel Adams, Duane Michals en Christian Vogt. 

Hoewel hij veel experimenteerde tijdens zijn ruim 40 jaar overspannende carrière, is zijn onderwerp altijd constant gebleven: vrouwen in al hun verschijningsvormen. In zijn foto’s gaat hij op zoek naar mysterie, sensualiteit en schoonheid. Barend laat daarbij voldoende over aan de verbeelding. Zijn modellen houden het midden tussen ingetogen, kwetsbaar en sensueel en de fotograaf laat de kostumering een versmeltende rol met het lichaam spelen. Het spel van licht en schaduw beheerst hij tot in de puntjes. Soms vallend op het lichaam van het model, soms vanuit onverwachte hoek; een patroon tekenend op vloer of wand. Het doet vaak denken aan de werken van oude meesters.

Barend exposeerde en exposeert in musea, galeries en kunstmanifestaties. Zijn werk is onder meer te vinden in het Rijksprentenkabinet van Het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Polaroid Collection in de Verenigde Staten, de Bibliothèque Nationale in Parijs, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in diverse andere collecties.

Hij stond aan de vooravond van de oprichting van het Fotomuseum Rotterdam. 

Het werk van Barend wordt met regelmaat gepubliceerd in fotomagazines als ZOOM, Foto en Professional Camera en hij publiceerde een vijftal boeken. 

bottom of page